SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

PANORAMA: Rakamlar ve mimarlar

Basketbol Panorama | 22.10.2019 17:57

Ümit Avcı, Asist Analiz okuyucuları için 4. haftanın karşılaşmalarını analiz etti, en iyi takım ve oyuncuları seçti, dikkat çeken oyunculara yazdı.

Ümit AVCI Ümit AVCI
PANORAMA: Rakamlar ve mimarlar

Basketbol Süper Ligi'nde 4. haftanın nefes kesen karşılaşmaları sonunda takımların ve oyuncuların performansları hakkında artık daha net konuşma şansına sahip olmaya başladık.
Ümit Avcı, Asist Analiz okuyucuları için 4. haftanın karşılaşmalarını analiz etti, en iyi takım ve oyuncuları seçti, dikkat çeken oyunculara ayrı paragraf açtı ve Basketbol Süper Ligi'nin panoramasını derledi.

MEKSA YATIRIM AFYON BLD.-GALATASARAY DOĞA SİGORTA

Galatasaray Doğa Sigorta çok yorucu bir Malaga deplasmanından döndükten sonra Afyon’a gitti ve bu kez uzun süren sakatlıktan dönen Webster kadroda, Jones tribündeydi. Her ne kadar bitime 17 saniye kala sorumluluk alıp, son topu kullanarak sayıyı bulsa da Yeni Zelandalı oyuncunun henüz hazır olmadığı gözüktü. Oyun kurucu pozisyonundan katkı alamayan Galatasaray da bir türlü maçı koparamadı. Özellikle 3. Çeyrekte müthiş işler yapan Crawford yine takımını sırtlayan isim olsa da son çeyrekte Can Korkmaz’ın etkili savunması onu çok yıprattı ve aynı enerjiyi maç sonuna taşıyamadı. Ona Erdi ve Hrovat önemli katkı verse de bu takımın kilit isimlerinden olan Davis son 2-3 dakikaya kadar ortalıkta gözükmeyince Afyon da istediğini alamadı. Davis son anlarda art arda sayılar bulup, son topu kullanma hakkını da aldı fakat Harrison’ın iyi savunması ona fırsat tanımadı. Galatasaray’da bu sezona geçen yılki gibi giremeyen Harrison tekrar eski günlere dönerken Can’ın skor ve savunma, Moore’un da hücum ribauntu katkısı maçın anahtarlarındandı.

22

PINAR KARŞIYAKA-SİGORTAM.NET İTÜ
Ev sahibinin beklenildiği gibi güle oynaya kazandığı bir maçtı. Zaten lige geç katılan ve istediği kadroyu kuramayan İTÜ, bir de geçen hafta başında Kerem Gönlüm ve Williams ile yollarını ayırınca işleri daha da zorlaştı. Bu maçın Karşıyaka için önemi Onuralp Bitim’in attığı 24 sayı ve İzmir temsilcisinin lige 4’te 4 başlamasıydı. Ufuk Sarıca’nın takımı şampiyonluğa taşıdığı sezonun kopyası olan başlangıcın Karşıyaka taraftarını heyecanlandırdığına eminim, zaten İTÜ gibi zayıf bir rakibe karşı bile oynarken tribünlerde hatırı sayılır bir kalabalık ve coşku vardı.

TOFAŞ-TÜRK TELEKOM
Haftanın kritik maçlarından bir tanesiydi. İlk yenilgisini geçtiğimiz hafta sahasında Fenerbahçe Beko’dan alan Türk Telekom aslında maça iyi girdi ve Fall ile boyalı alanda istediği üstünlüğü kurmayı başardı. Metin ve Hunter’ın maça iyi girişi ile kontrolü ele alan Ankara temsilcisi ilk yarı boyunca savunma planlarını başarıyla uyguladı ve rakibini havaya sokmadı. Ancak sakatlıktan dönüp yeniden temposunu bulmaya başlayan Mejia, ne kadar özel bir oyuncu olduğunu yine ispatladı. Telekom Wiltjer ile etkili olmaya çalışsa da, Mejia’ya Lojeski’den destek gelmesi, son çeyrekte Muhsin’in yorulan Telekom pota altına karşı üstünlüğünü kabul ettirmesi ve son 10 dakikadaki agresif baskısıyla TOFAŞ’ın sadece 10 sayı yemesi, maçı ev sahibine kazandırdı. Bursa ekibinde süre alan her oyuncunun skora katkı yapması da takım halinde çok istediklerinin kanıtıydı.

1

BEŞİKTAŞ SOMPO SİGORTA-TEKSÜT BANDIRMA
Beşiktaş, geçtiğimiz hafta Anadolu Efes’i devirerek dikkatleri üzerine çeken Bandırma ekibini, Akatlar’da kongre yapılması nedeniyle Sinan Erdem’de ağırladı. Jordan Theodore’dan yoksun oynasa da oyuna iyi giren Beşiktaş ritmi yükselenmeye başlayan Gotcher’ın sayısıyla açılışı yaptı, ilk periyotta farkı çift hanelere çıkardı. Farkın bir ara 3’e indiği anlarda prese başlayan Beşiktaşa karşı Bandırma ekibinin art arda yaptığı top kayıpları ev sahibini rahatlattı. Daha ilk çeyrekte 5 top çalan Beşiktaş, Burakcan, Durisic ve McKissic’in skoru sırtlamasıyla 20 farkı yakaladı, hatta 2. Çeyreğin başında 59-32 ile 27 sayıya ulaştı. Ancak bu kez art arda top çalan Smith oldu ve Bandırma ekibi hızla geri döndü. Hummer’In da bu anlarda enerjisini artırması bir anda 18-2’lik seriyle farkı 11’e indirdi. Ama ilk yarıda 12’de 7 üçlükle oynayan Beşiktaş yine dışarıdan çok etkili atmaya başladı, Burak Can, Gotcher ve Durisic arayı yeniden açtı. Son periyotta artık sadece skor belirleme çabası vardı… Beşiktaş farklı kazandı.

FENERBAHÇE BEKO-BAHÇEŞEHİR KOLEJİ
Sarı-lacivertli ekibin rahat kazanmasını beklediğimiz bir maçtı ve sürpriz yaşanmadı. Ama işin ilginç tarafı sanki Bahçeşehir oyuncularının da ‘nasıl olsa kazanamayız’ havasıyla sahaya çıkmalarıydı. Yaklaşık 8 ay oynamayan Lauvergne’in ilk 5’te sahaya çıkışı ve 5 numarasız oynayan rakibe karşı kurduğu üstünlük, çıkıştaki sarı-lacivertli ekip güzel bir haberdi. Maçın başında onun sayılarıyla kontrolü ele alan Fenerbahçe’nin dış şutlarda aradığı isabeti bulmak için oldukça beklemesine rağmen kenardan gelen başta Berkay Candan olmak üzere isimleriyle bu sorunu da aşması onları çok rahatlattı. Fenerbahçe farkı 20 sayıya kadar çıkardığı maçı güle oynaya bitirirken Bahçeşehir cephesinde sadece Johnson’ın direnme çabaları da sonuçsuz kaldı. Fenerbahçe bu sonuçta 4’te 4 yapıp zirveyi Pınar Karşıyaka ile paylaşırken Kolej ise henüz galibiyetle tanışamadı.

OGM ORMANSPOR-FRUTTI EKSTRA BURSASPOR
Lige iyi basketbolla giren iki ekibin karşılaşmasıydı. Ancak Ormanspor’un iyi oyununa rağmen tek galibiyetinin bulunması onları biraz daha maça motive etmiş, sahalarında kazanma isteğini doruğa çıkarmıştı. Bu istek özellikle ilk yarıda üç sayı yüzdelerine yansıdı. Warren, Cevher, Dorukhan ile art arda üçlükler bulan Başkent ekibi, özellikle 2. Çeyrekteki hamlesiyle devre sonunda 10 farklı öne geçmeyi başardı. 2. Yarının başında bu fark 17 sayıya kadar çıktı. Ancak ilk yarıda yerli rotasyonundan alabileceği katkıyı deneyen ve İzzet’in yokluğunda maç sonundaki beşini bulmaya çalışan Serkan Erdoğan, tecrübeli ismi Ender Arslan’a sarıldı. Birlikte, aynı sahada da forma giydiği Ender’in yetenekleri ve tecrübesi de Erdoğan’ı haksız çıkartmadı. Savunmada alan savunmasına dönen ve rakibi dış şutlara zorlayan, bu şutların da yüzdesinin düşmesiyle geri dönmeyi başaran Bursaspor, Kikanovic’i de Oleseni ile çok iyi savundu, ribauntları ona kaptırmadı. İki Jones ve Freeman’in skora katkısını Ender’in asist ve sayılarıyla birleştiren Bursa, 3. Çeyrek sonunda maçı kafa kafaya getirdi. Son çeyrekte üstünlük sürekli el değişse de, son 3 hücumda Ender ve Freeman ile isabetler bulan Bursa maçı kazanmayı bildi. Ancak bu üç hücumda faul hakları olmasına rağmen rakibe atış şansı verilmesi de Ormanspor’un tecrübesizliğiyle ilgiliydi.

2

DARÜŞŞAFAKA TEKFEN-GAZİANTEP
Darüşşafaka Tekfen için geçiş sürecinde harika bir galibiyet olduğunu düşünüyorum. İyi başladıkları, çok erken farkı yakaladıkları, Gaziantep’in bir ara farkı 8’e çektiği anda da Sinan’ın başrolünü oynadığı 8-0 seri bulup maçı kopardığı bir oyun izledik. Özellikle boyalı alandaki ismi Johnathan Hamilton 21 sayı, 10 ribaunt, 4 blok, 2 top çalmayla çok iyi işler yaptı. Antep boyalı alandaki kontrolü rakibine kaptırmışken bir de dışarıdan katkı alamayınca işi çok zorlaştı. Hem Vasiliauskas’ın hem de 0 çeken Sanders’ın etkisiz kalması onları mağlubiyetine neden oldu. Bu takımın Jekiri’yi aradığını konuştuk ama sanki Beşiktaş’a giden McKissic de çok çok aranıyor. Can Uğur ile birlikte potaya gidip alan açmak, hücuma hareket katmak noktasında kilit isimdi atletik oyuncu. Onu Antep elinden kaçırmakla oldukça güç kaybetti. Daçka açısından Sinan’ın 13 sayı, 4 asistlik performansı çok önemli ama bu katkının yanına savunmasını da eklemesi ve kritik anlarda sorumluluk alması, bu takıma önemli bir abilik yapabileceğini gösterdi.

ANADOLU EFES-AREL ÜNİVERSİTESİ BÜYÜKÇEKMECE
Anadolu Efes’in Larkin ve Dunston gibi iki ismini Real Madrid maçına sakladığı ama yine de rakibinin çok ilerisinde olan kadrosuyla rahat kazandığı bir maç izledik. Büyükçekmece’de başta yabancılar olmak üzere oyuncuların yaşanan sıkıntılar nedeniyle sahadan oldukça kopuk oldukları ortada. Bunu işin özellikle savunma kısmında çok hissettirdiler. Efes’e karşı Hayes ve Andrews skorer kimliklerini öne çıkarmak için hücumda daha istekli gözüktüler ama takımda kimse savunmada takılmayınca Efes güle oynaya 100 sayının da üzerine çıkarak kazandı. Anadolu Efes için bu maç uzun sakatlıktan dönen Beaubois ve takımın son transferi Singleton’ı devreye sokma maçı gibiydi. Kenardan gelen genç yeteneklerin de verdiği katkı önemliydi. Özellikle Mustafa Kurtuldum 12 sayı atarak giderek bu seviyeye ısındığını gösterdi. Efes 4. maçında 3. galibiyetini elde ederken Büyükçekmece 4. maçında da galibiyet yüzü göremedi.

BASKETBOL PANORAMA

222

EN İYİ TAKIM - DARÜŞŞAFAKA TEKFEN

Yeni düzenlerini oturtmaları için zaman gerektiğini belirtmiştik ama onlar uyumu çabuk sağladı. Gaziantep Basketbol karşısında zorlu geçmesi beklenen maçı çok rahat kazandı, rakibine baştan sona üstünlüğünü kabul ettirip, rahat bir galibiyete ulaştı.

COACH: SELÇUK ERNAK - (DARÜŞŞAFAKA TEKFEN)

Kilit noktalardaki isimleri özellikle de yabancıların tamamını değiştikten sonra sezon başını beklenenden iyi geçtiklerini Gaziantep karşısındaki performanslarıyla ispatladı, neredeyse tüm takımdan katkı alıp, Gaziantep maçını kolay hale getirmeyi başardı.

HAFTANIN YILDIZI: JOHNATHAN HAMILTON - (DARÜŞŞAFAKA TEKFEN)

Gaziantep uzunlarına karşı çok etkili bir günündeydi. 12’de 10 isabetle 21 sayı üretirken, 10 ribaunt alarak doublde double yaptı. 4 blokluk ve 2 top çalma istatistikleri de onun işin savunma kısmında da ne kadar kilit rol oynadığını ispatladı.

SAVUNMACI: GABRIEL OLESENI - (FRUTTI EKSTRA BURSASPOR)

Sezona fırtına gibi başlayan ve hem Ormanspor’un hem de ligin en skorer ismi olmayı başaran Kikanovic karşısında çok önemli işler yaptı. Tam 17 ribaunt aldığı maçta rakibin en etkili ismini oyunun içine sokmadı, boyalı alanı çok iyi kapattı.

444

6. OYUNCU: ENDER ARSLAN - (FRUTTI EKSTRA BURSASPOR)

Takıma gerçek bir lider gibi katkı yaptı. Kritik anlarda sahneye çıktı. İlk yarıda farkın çok daha fazla açılmasını önleyen isim olurken, tamamında sahada kaldığı 2. yarıda da 17 sayıya kadar çıkan farkın kapanmasında çok önemli rol oynadı, son anlarda attığı üçlük maçın kilit noktasıydı.

GENÇ YILDIZ: ONURALP BİTİM - (PINAR KARŞIYAKA)

Belki rakip Sigortam.Net İTÜ olunca genç oyuncunun performansı fazla göze batmadı ancak 6’da 6 iki sayı, 7’de 4 iç sayı isabetiyle ürettiği 24 sayıyı 3 ribaunt, 1 asist, 1 top çalma ile süslemesi ve birbirinden güzel smaçları, onu haftanın özel isimlerinden biri yaptı.

BİR DAHA OLMASIN - SİGORTAM.NET İTÜ
Sezonun başlamasına günler kala İBB’nin çekilmesi sonrasında lige alınan Sigortam.Net İTÜ’ye biraz zaman verilmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak 4 hafta geçti ve hala hiçbir gelişim ortaya koyamadı ligin yeni takımı. Pınar Karşıyaka karşısında da daha maçın başında havlu attı, umutları azalttı.

333

EN İYİ BEŞ

CHRIS JONES - (FRUTTI EKSTRA BURSASPOR)
Bursaspor’un 17 sayı geriye düştükten sonra gerçekleştirdiği müthiş dönüşün mimarlarından birisi oldu. 22 sayı, 4 ribaunt, 2 asistlik performanı ve özellikle son periyotta kritik anlarda sahne alışıyla yine en iyi beş arasına adını yazdırdı.

AARON HARRISON - (GALATASARAY)
Sezona biraz durgun başlamıştı ama giderek ritmini yükseltmeye başladı. Afyon deplasmanında da 21 sayısını 9’da 7 iki sayı, 2’de 2 üç sayı isabetleriyle atarken, 3 asist, 3 top çalma, 1 blok ve son saniyedeki savunmasıyla maçın yıldızı olmayı başardı.

SAMUEL MEJIA -(TOFAŞ)
Onun sakatlığı sırasında eksikliğini çok iyi anlamıştı takımı, ne kadar önemli bir isim olduğunu yine kanıtladı. Türk Telekom karşısında 15 sayı, 4 ribaunt, 5 asist, 2 top çalma, 1 blok ile oynayarak takımına her alanda katkıda bulundu, galibiyetin mimarı oldu.

BURAK CAN YILDIZLI - (BEŞİKTAŞ)
Basketbolunu her geçen hafta biraz daha ileriye taşıyor, bu sezon takımını sırtlayan isimlerin başında geliyor. TEKSÜT Bandırma karşısında takımının çok rahat kazanmasının mimarlarındandı, 3’te 3 üç sayı isabetiyle 21 sayı ürettiği mücadeleyi 6 da ribaunt alarak tamamladı.

JOFREY LAUVERGNE - (FENERBAHÇE)
Belki istatistikleri hayretler uyandıracak kadar iyi değildi ama sakatlığı nedeniyle tam 8 ay salonlardan uzak kalan bir isim için Bahçeşehir maçına çok hazır girişi, ilk periyotta farkın oluşmasını sağlaması ve maçı da 13 sayı, 5 ribauntla tamamlaması önemli bir başarıydı.

555

LİGİN KRALLARI

Sayı kralı: Elmedin Kikanovic (OGM Ormanspor) 4 maç 93 sayı

Asist Kralı: Robert Wilson Golden III (Bahçeşehir Koleji) 4 maç 34 asist

Blok Kralı: Johnathan Hamilton (Darüşşafaka Tekfen) 4 maç 11 blok

Ribaund Kralı: Talib Zanna (Afyon Belediye Spor) 4 maç 38 ribaund

Top Çalma Kralı: Gregor Hrovat (Meksa yatırım Afyon Belediyespor) 4 maç 12 top çalma

Top Kaybı Kralı: Andrew Delano Andrews (Arel Üniversitesi Büyükçekmece Basket) 4 maç 18 top kaybı

Süre Kralı: Dwight Hardy (Bahçeşehir Koleji) 4 maç 8773 süre

 

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya