SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

BASKETBOL PANORAMA: Hedefler, gerçekler ve pes etmeyenler

Basketbol Panorama | 24.12.2019 17:31

13. haftanın tüm karşılaşmalarının analizlerini yazdı, haftanın en iyi oyuncularını ve performanslarını değerlendirdi.

Ümit AVCI Ümit AVCI
BASKETBOL PANORAMA: Hedefler, gerçekler ve pes etmeyenler

Ümit Avcı, Asist Analiz için Basketbol Süper Ligi'nde 13. haftanın tüm karşılaşmalarının analizlerini yazdı, haftanın en iyi oyuncularını ve performanslarını değerlendirdi.

Ümit Avcı'nın kaleme aldığı Basketbol Panoraması başlıyor...

BAHÇEŞEHİR-İTÜ 99-94

Sigortam.net İTÜ son 1 ayda iki kez son saniyelerde kaybettiği maçlar oynamıştı. Geçtiğimiz hafta Telekom deplasmanında farklı kaybettikleri maçın ardından bu kez Bahçeşehir karşısında çok iyi başladıkları maçı uzatma sonunda kaybettiler ve çok önemli bir fırsatı daha teptiler. Aslında maçın başında Yunus’la Golden’ı savunma fikri sonuç vermişti ve 8 farkı yakaladı İTÜ. Ancak Mathiang’ın boyalı alan sayıları, Yunus’un yorularak kenara gelişinin ardından Golden’ın sahne alışı Bahçeşehir’i rahatlattı, ilk periyot 23-23 tamamlandı.

İTÜ adına günün yıldızlarından birisi Campbell oldu, art arda üçlüklerle takımını tekrar öne taşıdı. Bahçeşehir Clark ile direnmeye çalışsa da Mobley ile Goodwin’in de devreye girişiyle rahatlayan Sigortam.Net devre sonunda farkı 9’a çıkardı: 37-46. Bahçeşehir’in özellikle hücum ribauntlarındaki etkinliğine rağmen geri olmaması, çok düşük yüzdeyle şut atmaları ve savunma yapmamaları sonucundaydı.

Ama ikinci yarının başında 13 sayı geriye düştükten sonra Johnson’ın arka arkaya hücum ribauntlarını takip smaçlarıyla tamamlaması takımını uyandırdı. Bu kez dış atışlar da girmeye başladı, Hardy maça dengeyi getirse de son çeyreğe 2 sayı önde giren İTÜ oldu.

4. çeyrekte bir kez daha çift hanelerle geriye düştü ev sahibi ama Golden-Johnson ikilisiyle oyuna tutundu. O kadar çok hücum ribauntu aldılar ki (24) kaçan her pozisyonda en az bir telafi şansları oldu. Maçın normal süresinde de kazanmaya yaklaştı Bahçeşehir ama önce Campbell attı. Son savunmada 3 faul hakkı bulunan İTÜ ikisini kullandı ama sonuncu da Hardy’ye şut şansı tanıdı, top çemberden geçmeyince maç uzadı.

Maçın adeta özeti olan hücum ribauntları bu bölümde de ev sahibinin çok işine yaradı. Goodwin-Golden düellosundan Bahçeşehir avantajlı çıktı, bitime 7 saniye kala Golden’ın farkı 5’e çıkaran üçlüğü maçı kazandırdı.

İTÜ maçın sonunda Yunus’u düşünmedi, Golden o bölümde devleşti.

Yunus’u son saniyelerde oyuna soktuğunda Golden çok zor pozisyonda basket-faul çıkarıp, belki de ne olursa olsun atarım mesajı verdi ama belki biraz daha önce düşünülseydi Yunus, ev sahibi Golden’ı bu kadar rahat kullanamayabilirdi.

GALATASARAY DOĞA SİGORTA-FRUTTİ EXTRA BURSASPOR: 84-70

Galatasaray iç sahadaki maçlara etkili başlama alışkanlığını Bursaspor karşısında da devam ettirdi. 7-6 Bursa üstünlüğünün ardından 8-0 seri bularak kontrolü ele alan sarı kırmızılı ekip son haftalarda ritmini yükseltmeye başlayan Harrison ile arayı da açtı. Ama aynı Harrison ilk çeyreğin sonunda 3 faul hakkının 2 tanesini kullanan takımının son hakkını rakip atışa kalktığında yapınca 3 kez çizgiye giden Bursa farkı 4’e indirmeyi başardı: 18-14.

Bursaspor’da sezon başladıktan sonra takıma katılan Can Maxim ile geçen hafta ilk kez oynayan ve iyi de katkı veren Clavell bu kez çok etkisiz kalınca konuk takım hücumda zorlandı. Aslında Perry Jones’un yokluğunda birçok maç yabancı rotasyonuna takılıp kadroda bulunmayan ve gönderileceği konuşulan Riley müthiş katkı verdi, art arda üçlüklerle skor üretti ama takımına yetmedi. Clavell’ın sorunu takımın sistemine henüz adapte olamaması, hep birebirlerle bir şeyler yapmaya çalıştı ama Göksenin ve Yiğit başta olmak üzere iyi savunmacılara sahip Galatasaray karşısında çok zorlandı.

Bursaspor takım halinde inanılmaz kolay atışları kaçırdığı bir maç oynadı ve bu da Riley ile 2. yarının başında öne geçseler de kontrolü yeniden rakibe bırakmalarına sebep oldu. Göksenin ile Harrison’ın alan savunmasına karşı sorumluluk alışı, Bursa’nın top kayıplarıyla birleşince Galatasaray son çeyreğe de önde girmeyi başardı.

Harrison fırtınası oyunun kader çeyreğinde de devam etti, fark çift hanelere de yükseldi. Son dakikalarda Bursa takımı kısalttığında da Auguste’a topu geçirme fikri sonuç verdi, ilk sayılarını bu bölümde atan dev oyuncu aranın açılmasını da sağlayan isimdi.

Galatasaray 16 farkla kazanıp yoluna devam ederken, Webster’ın son haftalarda artan asist sayıları umut verici. Whittington’ın sakatlıktan dönüşü, Poythress’in hiç uyum sorununu yaşamaması, yerlilerden gelen katkı ileriki haftalar için Galatasaray’ın artısı.

Bursa cephesinde hafta içi takımdan ayrılacağı açıklanan Freeman bu maçta forma giydi ama muhtemelen son maçını oynadı. Perry Jones’un sakatlığında Riley önemli katkı verdi ama onların uzun rotasyonundaki sıkıntıyı çözmesi, Ender’in bir an önce salonlara dönmesi ve Clavell’in bir an önce uyum sorununu aşmasına ihtiyaçları var.

PINAR KARŞIYAKA-BEŞİKTAŞ SOMPO SİGORTA 82-68

Evinde bu maça kadar oynadığı 6 lig maçını da kazanan Pınar Karşıyaka, Beşiktaş karşısında da seriyi bozmadı. Rakibin sakatlıktan kısa süre önce dönen etkili ismi McAdoo’nun henüz maçın başında sakatlanması, zaten Burak Can’ın da aynı nedenden ötürü oynamadığı günde siyah-beyazlı ekibin boyalı alan rotasyonunu tamamen değişti. Durisic geçtiğimiz hafta Burak Can olmayınca artan sürelerini iyi kullanmıştı ama bu kez Karşıyaka’nın etkili savunmasına takıldı. Morgan belki ev sahibi adına normal performansının çok altındaydı ama bu kez de Semih rakibe boyalı alanı kapadı. Karşıyaka’nın bu sezon parlayan isimlerinden Metecan yine maça çok iyi girdi, en çok sahada kalan isimlerdendi. İlk çeyrekte skorda takımını sırtlarken oyun genelinde de savunma performansıyla dikkat çekti. 2. Çeyrekte Onuralp’ten gelen katkı ne kadar önemliyse Ufuk Sarıca’nın oyunun ortada olduğu kritik anlarda onu sahaya sürmesi de o kadar önemliydi. Bir genç oyuncu için Karşıyaka’nın ne kadar uygun bir ev olduğu bir kez de gözler önüne serildi. Onun oyunda olduğu bölümde Karşıyaka 7 sayı öne de geçti.

2. yarıda hücum ribauntları ile skor bulmayı sürdüren Karşıyaka karşısında Beşiktaş boyalı alandan üretemediği için hep dış atışlara yöneldi. Ama Karşıyaka adına da Taylor, rakibin bu hamlesine hazırdı, o da karşılık verdi. Ya şut attı, ya potaya gitti Taylor, onun kaçırdıklarını da arkadaşları hücum ribauntuyla telafi etti.

Beşiktaş’ın giderek daralan rotasyonuna son darbe de McKissic’ten geldi. Takımının o ana kadar en skorer ismi olan McKissic, önce faul yaptı, ardından itiraz edip teknik faulle cezalandırıldı ve 5 faulle oyun dışı kaldı. Artık Karşıyaka’nın işi daha kolaydı, M’Baye’nin son bölümdeki sayılarıyla iç sahadaki yenilmezlik, Karşıyaka adına 7 maça çıktı.

FENERBAHÇE BEKO-TEKSÜT BANDIRMA 89-79

Ardı ardına yenilgilerin ardından Fenerbahçe Beko cephesinde bir tepki bekleniyordu ve maça ev sahibi olarak çok iyi başladılar. De Colo ile Datome'nin hücum performansı ile ilk 5 dakikayı 15-7 önde geçirdiler. Hücumda ritmini kaybeden Fenerbahçe Beko 1. çeyrek sounda 21-16 öndeydi.

Hücumda çift guard avantajı sıkıntı yaşamalarını engellemiş olsa da yeni düzende rakip kısa oyuncularının savunması sıkıntı yarattı. Kalinoski 3’lüklerle hücumu ayakta tuttu. Rakibine Williams ile yanıt veren ve 42-29 ile 13 fark yakalayan Fenerbahçe, devreyi 44-34 önde tamamladı.

Fenerbahçe Beko ikinci yarının başında Williams ile bir kez daha farkı 13’e getirdi. Bu kez de Prewitt'e karşı savunmada sorun baş gösterdi. Williams ile Lauvergne'in ikili oyununun savunmada aksaması ile birlikte Terry'yi potayla buluşturan TEKSÜT Bandırma farkı 4 sayıya kadar eritti.

Dördüncü çeyrekle birlikte Fenerbahçe Beko baskı altındayken bomboş şutları sokamadı. Ali Muhammed ve Datome’nin üst üste 3’lüklerin rahatlattığı Fenerbahçe Beko, deneyimi sayesinde galibiyete ulaştı.

Kriz dönemini atlatmaya çalışan Fenerbahçe için galibiyetin çok değerli. Ancak savunma sorunları ortadaydı. İkili oyunların bir türlü önlememesi Fenerbahçe’de düzeltilmesi gereken en öncelikli konuların başında geliyor.

MEKSA YATIRIM AFYON BLD.-AREL ÜNİV. BÜYÜKÇEKMECE 81-69

Ligde alt sıraları yakından ilgilendiren ev sahibinin kazanarak o gruptan uzaklaştığı gibi ilk 8 yarışında kendisini hissettirmeye başladığı bir karşılaşmaydı. Böylesine önemli bir maçta Afyon adına maça damgasını vurmasını beklediğimiz isim Crawford yanıltmadı. Oyunun her alanında katkı vererek triple-double’a yakın bir performans sergileyen ABD’li oyuncu, savunmadaki gayretiyle de fark yarattı. Zanna’nın boyalı alandaki etkinliği de ev sahibinin galibiyetinde büyük rol oynarken dev oyuncu da karşılaşmayı double double performansla tamamladı. Büyükçekmece cephesinde ise geçtiğimiz hafta oynayan Eldridge ile Hayes bu kez sahadaydı ama kafa olarak rahat olmadıkları da çok net ortadaydı. Takımın 3 skoreri Eldridge-Hayes ve Andrews 24’te 5 üç sayı isabetiyle oynadı. Bu istatistik bile hazır olmadıklarının kanıtı. Afyon ise rakibinin aksine kafa olarak her şeyiyle sahadaydı. Çok mücadele etti, akıllı oynadı, savunma yaptı, topu sıcak ellerde buluşturup, boyalı alanı da kullandı.

Yüzde 75 iki sayı isabeti Afyon’un konsantrasyon düzeyini ortaya koyarken, Davis ile Erdi de yine kritik katkı yapan isimler arasındaydı. Özellikle Erdi’nin bu sezon yaşadığı çıkış takdire değer. Büyükçekmece karşısında da takımının tıkandığı anlarda sorumluluk almaktan kaçmadı.

TÜRK TELEKOM-GAZİANTEP BASKETBOL 88-84

Fall ile Buva arasında düellonun beklendiği karşılaşma aslında öyle de başladı. Fall ilk dakikalarda işin savunma kısmında boyalı alanı karartırken hücumda da top dağıtımı ile kendisine gelen yardımları cezalandırdı. Buva ise Fall’un olduğu potaya yaklaşamayınca dış atışlara yöneldi. Ama dış atışlarda Muhammed ve Johnson ile etkili olan Telekom ilk yarı sonunda 12’de 7 isabete ulaşınca farkı 16 sayıya kadar yükseltti. Buva ile Fall oyunda değilken Antep tarafında Jelovac öne çıktı, Crawford’un yardımıyla da devre sonunda farkı 6’ya çekmeyi başardı. İkinci yarıda Telekom’un üç sayı yüzdesinin düşmesi, Fall’un da faul problemiyle kenara gelişi konuk takımın öne geçmesini de sağladı. Buva bu bölümde takımını sürükleyen isimdi. Maçın sonunda da Antep kazanmaya çok yaklaştı, 49 saniye kala Rich takımını öne taşıdı. Campbell’ın yanlış şut seçimi konuk takımın avantajını artırdı ama Rich’in şutunu bloklayan Hunter topu çok çabuk Wiltjer’a geçirdi, o da normal sürede skoru eşitledi.

Uzatma bölümünde Fall-Wintjer-Hunter üçlüsü boyalı alanı etkileyici biçimde savundu. Üçü de bu bölümde bloklar yaptı, rakibe topu potaya attırmadı. Telekom 6. galibiyetine ulaşıp, play-off yarışında avantaj yakalarken, rakibini de 5 galibiyette bıraktı.

DARÜŞŞAFAKA TEKFEN-ORMANSPOR 88-77

Darüşşafaka Tekfen maça çok sık rastlanmayacak biçimde, tam 16-0’lık seriyle başladı. Ama Ormanspor, Kikanovic’ten gelen art arda 9 sayıyla başlayan 15-0 ile rakibine yanıt verdi, Boşnak yıldızın 12 sayı attığı ilk periyodu 24-21 geride bitirdi.

2. çeyrekte Cevher, Başkent ekibini sırtlamaya başladı ama Daçka da Mahir ile rakibine yanıt verdi. Mahir’in bu maçta özellikle savunma kısmında verdiği gayret önemliydi. Daçka’nın son dönemdeki başarılı üçlüsü Sinan-Kartal ve Doğuş, bu bölümde de takımlarını sırtlamayı bildi, bu üçlünün sayılarıyla Daçka soyunma odasına 47-39 galip girdi.

Daçka 2. yarının başında bir seri daha buldu, bu kez başrolde Jones-Hamilton-Brown vardı. Yani rotasyonu oldukça genişletti Daçka, bu da onların önemli artısı. Son çeyrekte farkı 23 sayıya kadar da çıkardı Darüşşafaka, bunun ana nedenlerinden birisi de Kikanovic’e yapılan etkili savunmaydı. Skorer uzun, 2. yarıda hiç sayı atamadı, bu da ev sahibinin kontrolü tamamen ele geçirmesini ve rahat bir oyunla kazanmasını sağladı.

Ormanspor’un Kloff ile direnme çabası da vardı ama karşılarında çok daha etkili, formda ve kalabalık bir kısa oyuncu rotasyonu vardı. Daçka giderek toparlanan, düzenini oturtan bir takım görüntüsüne büründü. Özellikle bu sezonki süper üçlü, takımı çok daha büyük hedeflere yürütebilir.

TOFAŞ-ANADOLU EFES 83-72

İki takım da hücumda çok etkili başladı maça, yüksek tempolu bir ilk çeyrek oynadı. Zaten TOFAŞ’ın özellikle iç saha maçlarına, Efes’in son dönemdeki hücum performansına bakınca farklı bir başlangıç beklenemezdi, onlar da bekleneni yaptı. Ama Efes çok daha fazla ismi işin içine sokan taraftı. Pleiss ile boyalı alanı iyi kullanan, Simon ve Singleton ile dışarıdan skor üreten Efes, Buğrahan’ın da hem organizasyon, hem bitiriş kısmındaki etkisiyle ilk periyodu 27-20 galip tamamladı. Ev sahibinde art arda gelen top kayıplarını çok yüzdeli kullanan ve kolay basketlerle 2. Çeyreğin başında 16-0'lık seri bulan Efes, 43-20'lik üstünlüğü yakaladı. Ancak TOFAŞ kalitesinde bir takımın bu bölümde yaptığı top kayıpları gerçekten akılalmazdı. Devre sonunda White ile bir hamle yapan TOFAŞ, buna rağmen devreyi de 56-39 geride kapadı.

İkinci yarının başında hücumdaki tempo bir anda çok ama çok azaldı. Mejia'dan gelen üçlükler farkı 10 sayıya çeken ev sahibi de umutlandı. Larkin’in sadece 2 sayıda kalışı, Micic’in idare edecek kadar oynadığı maçta Efes’i rahatlatan isim Simon’du. Zaten onun başrolde olduğu 9-0’lık seri bulan Efes arayı yine açıp, son çeyreğe de 71-59 galip girdi.

Son çeyrekte savunmasının dozunu biraz daha artıran TOFAŞ, son 2 dakikaya 8 farkla geride girdikten sonra 3 hücum üst üste kullanamadı. Bunda Lojeski’nin oynamaması nedeniyle çok fazla efor sarfetmek zorunda kalan Mejia’nın yorgunluğu da etkiliydi.

Maçın TOFAŞ adına en etkili isimlerinden Berk’in de son anlarda fark 8 sayıya kadar inmişken bir turnikeyi kaçırıp, pota arkasında oturan seyircilerden bir tanesinin ayağına basarak yaşadığı sakatlık ve oyun dışı kalması da Bursa ekibinin bu maçtaki şanssızlığıydı.

BASKETBOL PANORAMA

HAFTANIN TAKIMI: TÜRK TELEKOM

Türkiye Kupası bileti için çok kritik bir maçta Gaziantep karşısında çok farklı öne geçtikten sonra rakibine yakalanıp geriye düşse de ayağa kalkmayı bildi, uzatma bölümündeki müthiş savunma performansıyla sonuca gitti.

HAFTANIN KOÇU: BURAK GÖNEN - TÜRK TELEKOM

Gaziantep karşısında çok rahat başladığı maçta geriye düşen takımının kontrolünü elinde tutmayı başardı, son dakikalarda ve uzatma bölümünde sakin kalarak kritik galibiyette önemli rol oynadı.

 

HAFTANIN OYUNCUSU: ROBERT GOLDEN - BAHÇEŞEHİR KOLEJİ

Sigortam.net İTÜ karşısında tek kelimeyle şov yaptı. 41 sayı, 10 asist, 7 ribaunt ile triple double’a göz kırparken, 3 de top çaldı. 13’te 8 üç sayı isabeti, ne kadar özel bir maç çıkardığının kanıtı.

6. OYUNCU: ALİ MUHAMMED - FENERBAHÇE BEKO

Takımı TEKSÜT Bandırma maçında hem savunma hem de hücumda sıkıntı yaşarken, özellikle baskı nedeniyle uygun pozisyonlardaki şutlar da çemberden geçmezken, tecrübesini sahaya yansıttı, 5’te 3 üç sayı isabetiyle 11 sayıyla maçı tamamladı.

SAVUNMACI: DOĞUŞ ÖZDEMİROĞLU - DARÜŞŞAFAKA TEKFEN

Yine guard savunması, çok önemli işler yaptı. 10 sayı, 4 ribaunt istatistikleri artık onun için alışılan rakamlardı. Ancak çaldığı 4 top ve rakip guardlara yaptığı baskı maçın anahtarlarındandı. En önemli başarısı da performansına istikrar kazandırması.

ÇILGIN İSTATİSTİK: JAJUAN JOHNSON - BAHÇEŞEHİR KOLEJİ

Bahçeşehir Koleji, Sigortam.Net İTÜ karşısında çok zorlandığı maçı uzatmada da olsa kazanırken hücum ribauntlarının bunda payı büyüktü. Johnsan da 16 sayı, 17 ribaunt, 4 asist, 1 blokla maçı tamamlarken, 11 hücum ribauntu alarak devleşen isimdi.

GENÇ OYUNCU: ONURALP BİTİM - PINAR KARŞIYAKA

Coach Ufuk Sarıca, oyunun kritik anlarında ona şans tanımaya devam ediyor, genç oyuncu da üzerine düşeni yapıyor. Beşiktaş karşısında da hem savunma hem de hücumda takımına çok önemli katkıda bulundu, 5’de 3 saha içi isabetiyle 7 sayı üretirken, 1 kop çalma ve etkili savunmasıyla göz doldurdu.

EN İYİ 5

KARTAL ÖZMIZRAK - DARÜŞŞAFAKA TEKFEN

Basketbolu her geçen gün daha iyi bir seviyeye çıkıyor. Ormanspor karşısında 16 sayı, 5 asist ve 1 blokluk performansı dışında oyunu organize edişi, savunmada Doğuş ve Sinan ile birlikte çok önemli görev üstlenmesi onu farklı bir konuma getirdi.

AARON HARRISON - GALATASARAY DOĞA SİGORTA

Sezon başında zaman zaman düşüşler yaşamıştı ancak yeniden ritmini bulmaya başladı. Hücumda ne kadar etkili bir silah olduğunu, Frutti Extra Bursaspor karşısındaki 9’da 5 üç sayı isabetiyle ulaştığı 25 sayıyla ispatladı. 5 ribaunt, 2 asist, 2 top çalma ile maçı tamamladı.

KRUNOSLAV SIMON - ANADOLU EFES

Geçtiğimiz haftanın yıldızı bu hafta da hız kesmedi. 9’da 7 iki sayı, 5’te 3 üç sayı isabetiyle 4 ribaunt, 4 asist, 3 top çalma istatistikleri ile takımının TOFAŞ deplasmanından kayıpsız dönmesini sağlayan isimdi.

JORDAN HUNTER - TÜRK TELEKOM

19 sayı, 5 ribant. 3 asist 3 blok, 3 top çalmalık istatistikleri kağıda yansıyanlardı. Ancak normal sürenin son saniyelerinde takımı 2 sayı gerideyken Rich’i bloklaması ve ardından da asistle maçı uzatması, uzatma bölümündeki savunması ve sayıları takımına maçı kazandırdı.

TALIB ZANNA - MEKSA YATIRIM AFYON

18 sayı, 10 ribaunt, 2 asist, 1 top çalma. Büyükçekmece karşısında hem savunma hem de hücumda görevini eksiksiz yerine getirdi. 18 sayı, 10 ribaunt, 2 asist ve 1 top çalmalık performansıyla, Afyon’un alt sıralardan uzaklaşmasını ve daha yukarıları düşünmesini sağlayan isimlerdendi.

LİGİN KRALLARI

Sayı kralı: Elmedin Kikanovic (OGM Ormanspor) 13 maç 268 sayı

Asist Kralı: Robert Wilson Golden III (Bahçeşehir Koleji) 13 maç 91 asist

Blok Kralı: Johnathan Hamilton (Darüşşafaka Tekfen) 12 maç 23 blok

Ribaund Kralı: Talib Zanna (Meksa Yatırım Afyon Belediyespor) 13 maç 129 ribaunt

Top Çalma Kralı: Jordon Benjamin Crawford (Meksa Yatırım Afyon Belediyespor) 13 maç 30 top çalma

Top Kaybı Kralı: Robert Wilson Golden III (Bahçeşehir Koleji) 13 maç 45 top kaybı

Süre Kralı: Allerik Juwan Freeman (Frutti Extra Bursaspor) 13 maç 28169 süre

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya