SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

Fantasy Premier League heyecanı başlıyor!

FUTBOL | 11.09.2020 15:34

Fantasy Premier League nasıl oynanır? Fantasy Premier League'in püf noktalarını sizler için derledik.

Fantasy Premier League heyecanı başlıyor!

Dünyada tüm futbolseverlerin merakla ve heyecanla beklediği Fantasy Premier League, bu hafta sonu start alıyor. Oyunun nasıl oynanacağına dair hazırladığımız bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Fantasy Premier League Oyun Nasıl Oynanır?

FPL’yi kısaca özetlersek; Premier Lig sezonu boyunca, futbolcuların performansları baz alınarak yapılan puanlama sistemiyle kullanıcıların takımlar oluşturduğu, oluşturulan takımdaki oyuncuların da o haftaki performanslarına göre puanlar getirdiği sanal bir futbol oyunudur. Yani, tüm ligden beğendiğiniz oyuncuları alıyorsunuz, bir takım oluşturuyorsunuz ve oyuncularınızın yaptığı istatistikler size puan olarak dönüyor. Oldukça keyifli.

Oyunun 1.’sine 1 haftalık İngiltere tatili, Premier Lig’de maç bileti gibi birçok ödül veriliyor. Milyon tane insanın oynadığı oyunda ödül almak tabii ki çok zor ama saat, tablet, menajer ceketi, ses sistemi vb gibi ödüller dağıtıldığını ekleyelim.

Oyunun Kuralları

Bütçe ve kadro: 100 milyon £’luk bir bütçeyle 15 oyunculuk bir kadro kurmalısınız.

Kaleci (2)

Defans (5)

Orta Saha (5)

Forvet (3)

İlk 11’inizi o haftanın maçları başlamadan 1 saat öncesine kadar belirlemelisiniz. Daha sonra değiştiremezsiniz. Eğer as takımınızdan bir oyuncu o hafta forma giymezse yerine yedeklerden bir oyuncu otomatik olarak girer. (İlk 11’de 1 kaleci, en az 3 defans ve en az 1 forvet olmasını sağlama şartıyla)

Yine ilk 11’inize bir kaptan bir de yedek kaptan belirlemelisiniz. Kaptanınızın topladığı puanlar 2 ile çarpılarak hesaplanacak. Kaptan hiç süre almazsa da yedek kaptanın puanları 2 ile çarpılıyor.

Transfer: İlk hafta maçları başlamadan 1 saat öncesine kadar takımınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ama ilk hafta başladıktan sonra size her hafta sadece 1 transfer hakkı tanınır. 1’den fazla transfer yaparsanız her ekstra transfer için 4 puanınız silinir. Eğer herhangi bir hafta transfer yapmadıysanız, hakkınız bir sonraki haftaya devredilir. Bu devir işlemi üst üste 2 kere olamaz.

Oyuncuların fiyatları: Burası anlamadığım bir noktaydı, yeni anlayabildim. Oyuncuların fiyatları oyundaki popülaritelerine göre değişebiliyor. Fazla talep edilen oyuncunun fiyatı artabiliyor. Oyuncunuzun fiyatı arttığında da, satmak istediğinizde artış miktarının yarısı kadar kâr ediyorsunuz. Örnek verecek olursak; siz £7.0m aldığınız bir oyuncuyu satmak istediğinizde, o dönemki fiyatı £7,6m’ye çıkmışsa size aradaki farkın %50’si, yani £7,3m kadar para eklenir.

Bonus Hakları : Oyun bize 4 tane bonus hakkı tanıyor.

1.’si Free Hit: Bu bonus bize lig boyunca seçtiğimiz herhangi bir hafta sınırsız sayıda transfer yapma hakkı tanıyor. O haftanın ardından kadromuz eski haline dönüyor. (Bazı haftalarda 20 takımın hepsi maç oynamıyor ve kadromuzda o hafta maçı olmayan birçok oyuncumuz bulunabiliyor. Bu bonusu o hafta kullanmak en mantıklısı.)

2.’si Bench Boost: Yine sadece bir hafta kullanıldığımız Bench Boost ile beraber o hafta yedek oyuncularımız da puan getirebiliyor.

3.’sü ise Triple Captain: Normalde 2 katı puan getiren kaptanımız, bunu kullandığımızda o hafta 3 katı puan getiriyor.

Bir de “wildcard” var tabii. Bunu 29 Aralık’a kadar bir kere, 29 Aralık’tan sonra da 1 kere olmak üzere toplamda 2 kez kullanabiliyoruz. Wildcard bize sınırsız transfer hakkı tanıyor.

Gelelim oyunun en temel noktasına;

PUANLAR:

- 60 dakikaya kadar oynamak 1 puan. 60 puan ve fazlası 2 puan.

- Kaleci veya defansın golü 6 puan – Orta sahanın golü 5 puan – Forvetin golü 4 puan

- Asist 3 puan.

- Takım gol yemezse kaleci ve defansa ekstradan 4 puan – Orta sahaya 1 puan.

- Her 3 kurtarışta kaleciye 1 puan. Penaltı kurtarırsa 5 puan. Penaltı kaçıran olursa -2 puan.

- Maçın en iyisi bonusu 1 ile 3 puan arası.

- Yenilen her 2 golde kaleci ve defanstan -1 puan.

- Her sarı karttan -1, her kırmızı karttan -2 puan.

- Kendi kalesine gol atan kaleci için -2 puan.

Oyunda kendiniz lig kurup arkadaşlarınızı davet ederek oynayabiliyorsunuz. Yine başkalarının kurduğu özel liglere de kodlar aracılığıyla girebiliyorsunuz. Lig kuran kişiye bir kod veriliyor ve o kod ile liglere kayıt olunabiliyor. Halka açık ligler var (public league), bunlara katılırsanız diğer kullanıcılar otomatik olarak sizin liginize geliyor. Böylece 20 takımlı ligler oluşuyor. Liglerde iki tür yarışma var. Classic liglerde takımınızın o hafta topladığı toplam puan skorunuza yansıyor ve her hafta birikiyor. En yüksek puanı olan sezon sonunda 1. oluyor. Bir de Head to Head ligler var. Head to Head liglerde bildiğiniz lig usulü fikstür oluyor. Her hafta bir rakibiniz oluyor ve o hafta kim daha fazla puan topladıysa 3 puanı o alıyor. Rakibiniz ile aynı puanı topladıysanız 1 puan alıyorsunuz. Bildiğiniz lig kuralları yani.

Oyunda son olarak bir de kupa var. 17. haftaya kadar olan bölümdeki en skorer 2.097,152 kullanıcı, 18. haftadan başlamak üzere kupaya katılıyor. Kupada sistem sizi biriyle eşleştiriyor ve o hafta puanınız, eşleşilen kişiden daha yüksek geldiyse yola devam ediyorsunuz.

Kaç Takımlı Lig Kurmak veya Oynamak Gerekir?

Bunu oyunun yapımcıları ‘8’ olarak belirtmişler. 8 takımlı liglerde futbolcuların takımlara daha adaletli dağıldığını iddia ediyorlar. Biz de Spoura olarak ligimizi 8 takımlı kuracağız. Test ettikten sonra 2. bir lig kurabiliriz. Ligimizin linki yazının en aşağısında olacak.

Kadroyu Nasıl Kuruyoruz? Bütçe Yok Diyorlar?

Evet bütçe yok. NBA’deki gibi size verilen bir draft numarası var. Draft başlamadan önce bütün oyuncular havuzda oluyor ve sıra size geldiğinde seçiyorsunuz.

Puan Hesaplama Nasıl Oluyor?

Takımının puan hesaplama durumu klasik sistemle aynı. Tek fark kaptan ve vice kaptan olayının olmaması.

Nasıl Transfer Yaparım?

İşin en kilit noktalarından birisi burası. Draftta kurduğun takıma transfer yapmanın 2 yolu var. Birincisi serbest oyuncuları almak. Draft sonrası hiçbir takımın seçmediği oyuncuyu kadrona katabiliyorsun. Bunu yapmak için kadrondan aynı mevkide oynayan başka bir oyuncu yollaman gerekiyor tabii ki.

İkinci yöntem waiver isteği ile oluyor. Başka bir oyuncunun kadrosundan gönderdiği futbolcu waiver havuzuna düşüyor. Bu oyuncuyu almak için ligdeki diğer tüm takımlar talip olabiliyor. O esnada waiver listesinin en üstündeki takım kimse futbolcuyu o kapıyor. Eğer 4 takımlı bir ligde drafta 1 numaradan başladıysanız waiver sırasında sonuncu oluyorsunuz. Bunun yanında oyuna yeni futbolcu eklendiğinde (takımlar transfer yaptığında) da yeni gelen oyuncu waiver listesine giriyor. O oyuncuyu almak için de aynı yol izleniyor. Waiver listesindeki oyuncuyu alıp alamadığınız o haftanın deadline’ından 24 saat önce belli oluyor. Takımların transfer yapma sınırı bulunmuyor.

Üçüncü ve oyuna 2018/19 sezonunda eklenen özellikte ise artık oyuncular takas yapabiliyorlar. Ligdeki diğer takımların oyuncularını, mevkileri aynı olmak şartıyla haftalık transfer dönemi kapanmadan önce kendi oyuncumuzla takas edebiliyoruz. Takasın gerçekleşmesi için teklif gelen oyuncunun takası onaylaması gerekiyor.

FPL Draft oyunu kabaca böyle. Anlamadığınız noktaları aşağıda yorum olarak sorabilirsiniz. Hepsini yanıtlarız.

Kaynak: Spoura

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya