SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

Menajerlik oyunları futbolu geleceği olabilir mi?

FUTBOL | 31.05.2020 14:20

Endüstriyel futbol sadece saha içine değil saha dışına da etki ediyor. Bugüne kadar sayısız yetenek menajerlik oyunlarından keşfedildi. Bu sizce sadece rastlantı mı?

Menajerlik oyunları futbolu geleceği olabilir mi?

Futbol değişken sayısı noktasında dünyanın en bilinmez takım sporlarından birisi olabilir. Uzun oyun süresi, sahadaki yüksek sayıda oyuncu aslında oyuna koç tarafından yapılan etkiyi çok kısıtlayabilir. İnsan ögesinin karmaşıklığı bir yana aynı anda 11 kişiyi birden kontrol etmenin zorluğu aslında teknik direktörlük mesleğinin ne kadar zor olduğunu da ortaya koyuyor. Bu zorlu sınavın dünyanın en popüler oyunlarından biri olması peki rastlantı mı?

Günümüzdeki adıyla Football Manager ya da daha net tanımıyla menajerlik oyunları yıllardır oyun fanatiklerinin gözünde önemli bir yere sahip. İlk menajerlik oyunları şimdiye göre ilkel gözükse de 1999 yılında çıkan ya da 2001 yılında çıkan benzer oyunlar için hala içerik üretiliyor üstüne üstlük yüz binlerce kişi hala bu oyunları oynamaya devam ediyor. Peki bu bağımlılığın nedeni nedir? Futbol oyunlarının gerçekçilik konusunda aldığı yolu düşünürsek üzerine düşülmesi de pekala kabul edilebilir. Tüm dünya çapında binlerce gönüllü ve ücretli çalışana sahip olan Football Manager, Sports Interactive şirketinin yapımı ve efsane oyun firması Sega'nın yayımcılığıyla hayatına her geçen gün güçlenerek devam ediyor. Tek oyunculu ve çok oyunculu modları bulunduran hatta "Fantasy Draft" moduyla oyunculara sınırsız özgürlük sağlayan bu oyunun kat edeceği hala çok yol var ama şu anda bulunduğu noktada rakipsiz.

Peki bu sanal gerçekliği normal hayata uyarlayabilir miyiz? Birçok antrenörün hatta kulüp yöneticilerinin bu oyunu kullandığı ve bazen transferleri bu oyundaki potansiyel belirlemelerine göre yaptığı söylentisi herkesin kulağına gelmiştir. Oyun çok yönlü analiz yapma noktasında bir hayli ileride. 53 ülkede oynanabilir 118 lige sahip olan Football Manager 2020, 5 kıtadan takımları yönetebilme imkanını milyonlarca oyuncuya sunuyor. Kullanıcılara, oyuncu transferinden altyapı harcamalarına, kulüp çalışanı sayısından takım içi ceza kodu belirlemeye kadar çok sayıda aktif uygulama sunan bu oyunun aynı zamanda "Touch" etiketiyle çıkarılmış daha basit ve hızlı versiyonu da bulunmakta.

Football Manager'in oyuncu analizi noktasında sunduğu temel olay ise oyuncu özellikleri. Kaleci dışındaki oyuncular tam 36 özellik üzerinden sıralanırken bu özellikleri oynayacağı pozisyona hatta role göre filtreleyebiliyor kullanıcılar. Ayrıca oyuncuların kullandığı ayak, kişilik özellikleri, medya ile ilişkileri, eğer saha içi oyuncusuysa kaleye geçtiğinde becerebilecekleri ve özel hünerleri de ayrı ayrı belirtiliyor. Fiziksel olarak 8, teknik ve mental olarak 14'er özellik bulunurken bunların da kendi içinde sınıflanarak bazı ileri özellikleri ortaya çıkardığını görebiliyoruz. Oyuncuların mutlu olup olmadıkları, kısa ve uzun vade planları hatta takım içinde hangi sosyal grubun içinde oldukları bile biliniyor ve oyunun gidişatını etkiliyor. Eğer oyuncu kendini uygun bir sosyal gruba sokamazsa takımdan ayrılmak istiyor ya da takıma gerçek hayatta olduğu gibi bir arkadaşı gelirse mutluluğu ve performansı artabiliyor. Kadro hiyerarşisi takım içindeki sorunların ortaya çıkması ve aşılması için çok önemli yer kaplarken antrenör hakkındaki fikirler de her oyuncunun saha içindeki performansını etkileyebiliyor.

Antrenör kadronuzda bulunan isimlerin yargılama ve öngörü yetenekleriyle de bazı şeyler başarılabiliyor. Örneğin kendi oyuncularınız hakkında her zaman raporlar hazırlanıyor ve artı eksi yönleri tek tek belirtiliyor. Bu raporlarda gözüken eksi özellikler üzerine bireysel idman yaptırılabiliyor ya da genç oyuncuysa takımın abileriyle kaynaşması sağlanarak takıma uyumu sağlanabiliyor. Başka oyuncularla ilgili hazırlanan raporlar ise eğer kaliteli bir scouting ekibiniz varsa sizi başarıya taşıyabiliyor. Gerçek hayattakinin aksine biraz daha kısa sürede oluşan raporlar bazen gerçek hayattaki kadar etkileyici olabiliyor. Günümüzde süperstar olan bazı oyuncuların bu oyunlar tarafından çok daha düşük seviyelerdeyken tespit edilmesi de oyunun gerçekçiliğinin en büyük kanıtı olarak göze çarpıyor.

Kısa vadede antrenörler yine bildiğini okuyacaktır ama bu oyuna ve çok geniş bilgi altyapısına öncelik değil ama şans verilebilir. Tahminler üzerine yapılan transferlerdense oyunun arayüzü üzerinden oluşturulan sanal gerçeklik belki sağlıklı olmasa da takım uyumu ya da rol konusunda bir fikir verebilir. Ayrıca oyunların kendi düşünsel gerçekliğinin bulunması da farklı senaryoların uygulanması noktasında yine antrenörlere yardımcı olabilir. Gün geçtikçe bu oyunların değerinin artacağı ve daha çok ismin gerçek hayatta bu oyunlara güvenerek hareketlerde bulunacağını kestirmek ise kahinlik olmaz.

Yasin Yıldırım

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya