SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

9 DETAY: Süper Lig’de 30. Hafta

9 Detay | 03.07.2020 13:34

Didem Dilmen, Süper Lig'de 30. haftanın öne çıkan maçlarını, istatistiklerini, ilk 15 ve son 15 dakika ile uzatmalarda gelen gollerin dağılımını bir araya getirdi.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
9 DETAY: Süper Lig’de 30. Hafta

Hafta sonu ve hafta içi fikstürünün üst üste geleceği çok yoğun 7 günlük bir program önümüzde, bizleri ve takımları bekliyor.

Sadece yorgunluk değil olası sakatlıklar ve eksikler de ligin kaderini belirleyecek. Bir de üzerine sıcakları eklersek, Süper Lig’in kaderinin bu 7 günde belirlenebilmesi son derece olası…

Haftanın öne çıkan maçlarının analizleri ile birlikte ilk 15 ve son 15 dakikalar ile uzatmalarda gelen gol sayılarını inceledik.

1- DENİZLİSPOR-GAZİANTEP

32 puanla düşme hattından sadece 4 puan uzakta olan Denizlispor, koronavirüs arasından dönüşte henüz maç kazanamadı. En son Çaykur Rizespor’a da yenildiler ve Onazi de sakat, oynamayacak.

Gaziantep FK’nın da durumu çok farklı değil ancak onlar 8 haftada 6 beraberlik 2 mağlubiyet aldılar.

Gol atsa da kazanamayan iki takımın mücadelesi olacak.

Gaziantep’i bir adım önde tutan belirti ise formda olması… Denizlispor’dan çok daha formda oldukları gibi aslında en temel sorunları kazanabilmek. Son 3 maçlarında da ilk golü atan taraf oldular, Galatasaray karşısında 3-1 geriye düşüp beraberliği kurtardılar. Savaşçı ve mücadeleci bir takım.

Sumudica’nın 5’li savunmasının gol yemeyi engellemediği ortada olsa da teknik adam 5-3-2 dizilişiyle başlamaktan vazgeçmiyor. Oyuncu değişikliklerini de öndeki oyunculardan yana kullanıyor. Yalnızca Galatasaray maçında, 2-1 yenik durumdayken savunmayı dörtlüye çevirdi, hücuma fazladan bir oyuncu aldı, hemen ardından gol de gördü kalesinde ama 2 gol atmayı başardı. Ancak bu da Sumudica’nın Antalyaspor maçına 5’li savunmayla çıkmasını engellemedi.

Sumudica’nın inadı, Gaziantep’i 0, 1 golde tutuyor, 18. haftadan beri 2 ve üstü gol atabildikleri 2 maç var. Denizlispor’a karşı da fikrini değiştirmesini beklemiyoruz ve Antep’e az gol beklentisi yazıyoruz.

Pandemi öncesinde Gençlerbirliği galibiyetinin ardından son 3 haftada 1 puan toplayabilen Denizlispor, o tek puanı da 4-4-2’ye döndüğü Çaykur Rizespor maçında aldı. Rodallega’yı kanattan santrfora çekmek işe yaradı.

Gaziantep’in 5’li savunmasına karşı Denizlispor çift santrforlar çıkarsa bu maç çok gollü olabilir.

2- ANTALYASPOR-BAŞAKŞEHİR

Antalyaspor için yenilmemezlik serisi sona erebilir, Başakşehir ise üst üste ikinci puan kaybını yaşayabilir.

Antalyaspor’un 10, Başakşehir’in 11 maçlık yenilmezlik serisi, bu maçı oldukça ilginç hale getiriyor. Bu istatistik maçı beraberliğe doğru çekiştiriyor. İki takımdan birine avantaj yazmak biraz zor.

Başakşehir’de Mahmut ve Edin Visca’nın kart cezalısı olması, neredeyse takımın yarısı yok anlamına gelebilir. Çift yönlü orta saha oyununda takımın dengesi olan Mahmut’u çok arayacak olmalarının üzerine hücumların büyük bölümünün yükünü taşıyan Visca’nın eksikliği de büyük problem.

Ankaragücü maçının ilk yarısı ve Galatasaray karşılaşması, Başakşehir’in baskıya karşı zorlandığını göstermişti. Buradaki asıl merakımız da Antalyaspor’un ne yapacağı…

Beşiktaş’a karşı topu rakibine bırakıp savunma arkasına sarkarak 2 golle kazanan Antalyaspor, Çaykur Rizespor ve Gaziantep maçlarında da topla oynamada %40’ta kaldı, 1 galibiyet 1 beraberlik aldı.

Başakşehir’e karşı oynarken topu rakibe verirseniz, oyunu kontrol eder ve kazanır. Başakşehir’den puan alan takımların ortak özelliği topu tutup baskı yapmalarıydı. Antalyaspor bu resme uymuyor ki sorun yaratabilir.

Tamer Tuna’nın Okan Buruk için düşündüğü oyun planını merakla bekliyoruz.

3- FENERBAHÇE-GÖZTEPE

Son olarak 22. haftada Konyaspor’a karşı galip geldiğinden beri maç kazanamayan Göztepe, ligin ender rahat takımlarından biri ve bu durum sahaya da yansıdı.

Alanyaspor karşısında yedikleri 3 gol de son derece basitti, konsantrasyon kaybıyla da kolaylıkla açıklanabilirdi. Ancak attıkları 3 golde savunmayı çok zorlayarak geldi.

Fenerbahçe’nin kırılgan yapısı, Yeni Malatyaspor’a karşı 2-1 geriye düşüp son dakikalarda Ozan Tufan’ın skora katkısıyla maçı çevirebilmesi olumlu sinyaller değil. Son 3 maçta kalesinde 5 gol görmüş olması da defansın sorunlarını ortaya koyuyor.

Fenerbahçe’nin oyunu sonradan değiştirebildiğini Kayserispor ve Yeni Malatyaspor maçlarında gördük, Göztepe’ye karşı da benzer senaryonun ortaya konması olası.

Göztepe’nin, Fenerbahçe’ye karşı galibiyet alması oldukça zor, Fenerbahçe’nin Göztepe’yi yenebilmesi daha olası…

İki takımın da defansif sorunları bize seyirlik goller olarak geri dönebilir. Fenerbahçe gollerinin neredeyse 3’te 2’sini maçın 75. dakikasından sonra kaydetmiş, bu da skorun son dakikaya kadar belli olmayacağını işaret edebilir.

4- KASIMPAŞA-SİVASSPOR

İki takımın form durumlarını karşılaştırdığımızda Kasımpaşa net bir şekilde öne çıkıyor. Tıpkı Kayserispor maçı öncesi olduğu gibi, Sivasspor’un Kasımpaşa karşısına da favori çıktığını söylemek çok zor.

Fuat Çapa yönetiminde, Kasımpaşa’nın kazanma ve kaybetmeme serisini yakalamasında hocanın rolü büyük.

Kasımpaşa’nın sezon başından bu yana kadrosuyla ilgili çok temel bir problemi vardı; birbirine benzemeyen ve birlikte oynama sorunları yaşayan oyuncu grubunu bir planın içinde kullanamıyorlardı. Fuat Çapa, bu sorunu çözdü, oyuncuları bir arada oynayabilecekleri bir planla sahaya sürdü ve Kasımpaşa kazanmaya başladı.

Hoca faktörünün ne kadar önemli olduğuna dair sezonun en değerli verisi buydu.

Rıza Çalımbay’ın liderliğe kadar yükselen süreçte tek ama kazanan planı vardı, elindeki kadronun oynayabileceği en iyi oyunu geliştirmişti. Sorun, planın oyuncuların formuna bağımlı olmasıydı. Sorun yaşamaları ihtimal dahilindeydi ama şu anki sorun form değil, mental.

Liderliği kaybeden oyuncuların gerginliği sahaya yansıyor, form grafiği düştükçe de Sivasspor kazanan planını uygulayamıyor.

Sivasspor’da sorun çözülmediği taktirde galibiyet almak zorlaşıyor, bu karşılaşma da Kasımpaşa'ya yaklaşıyor.

5- GALATASARAY-TRABZONSPOR

Galatasaray’ın pandemi arasından sonraki ilk maçına çıkarken kaossuz görüntüsü bir anda tepe taklak oldu. Muslera ve Andone sakatlandı, Falcao sakatlandı, bir anda Fatih Terim yine yeniden santrforsuz kaldığı gibi Başakşehir maçına da 10 oyuncunun 8’i orta saha olarak çıktı.

Normalde bu bir sorundu, ama akıllıca hazırlanmış bir oyun planı ve Emre Akbaba’ya verilen “gezici santrfor” görevi, Başakşehir’in savunmasına ter döktürdü. Girilen onlarca pozisyona rağmen sadece 1 gol atabilmek, çok iyi oyuna rağmen beraberlikle yetinmek anlamına geldi.

Trabzonspor maçı öncesinde yeni bir kriz patlak verdi, Onyekuru’yu Monaco çağırdı, Galatasaray’ın kanat hücumlarındaki en büyük silahı da gitti.

Fatih Terim, Başakşehir maçında oyuna almaktan son anda vazgeçtiği Yunus Akgün hamlesini Trabzonspor karşısında uygulayabilir ancak plan ne olacak ve kanatlarla hücum nasıl kurgulanacak, soru işareti…

Elbette Hüseyin Çimşir’in işini bu belirsizlik zorlaştırıyor. Rakibin, hele ki Fatih Terim gibi bir taktisyenin sahaya nasıl çıkacağını bilememek, önlem alamamak, maçı ancak başladıktan sonra görebilmek anlamına gelir.

Kenar yönetimi sınavı olacak, Hüseyin Hoca için…

Nwakaeme’nin dönüşü, Trabzonspor’un son Ankaragücü maçında yaşadığı hücum aksiyon sorununu çözecektir. Sosa’nın sakatlık sonrası form grafiğinin yükselmiş olmasını bekleyebiliriz. Sörlöth’e alan açacak, daha fazla ileriye top gönderecek bir Guilherme’ye ihtiyaç olacaktır.

Son 5 maçından 4 beraberlik alan Galatasaray, aynı süreçte yine 4 beraberlik alan Trabzonspor istatistiği, kazanan çıkıp çıkmayacağını da merak etmemize neden oluyor.

6- KAYSERİSPOR-BEŞİKTAŞ

Sezonun bir başka teknik direktörlük hikayesini de Robert Prosinecki yazıyor. Elbette başkan Berna Gözbaşı ile birlikte…

Daha henüz ilk devrenin sonunda sahaya çıkacak futbolcusu bile kalmamış, fesh edip gidenlerin yeri altyapıyla doldurulmuş Kayserispor’da hem akıllıca transferlerle iyi bir kadro kuruldu hem de maaş ödemeleri düzene girdi. Robert Prosinecki de kurulan bu huzur ortamında işini en iyi şekilde yapıp rakiplerini birer birer geçmeye başladı.

Kayserispor mağlup da oluyor ama kazanmak için sonuna kadar mücadele ediyor. İkinci devrenin en çok puan toplayan takımlarından oldular, 2020 takvim yılı itibarıyla da puan tablosunun 7. sırasındalar.

Beşiktaş ise Sergen Yalçın’la oynamayı öğrendi, hücumun kontrolünü yapan Burak Yılmaz’ın formu neredeyse zirvede ve diğer oyuncular da belirgin iyileşme gösteriyorlar.

Ancak yine aynı cümleyi kuracağız; Antalyaspor, Denizlispor ve Konyaspor maçlarında çok net gördük, Beşiktaş hücumdayken savunmanın arkasına sarkıp pozisyon ve hatta gol bulmak mümkün.

Bernard Mensah cezalı ama Mesanovic, Kravets, Hasan Hüseyin ve Henrique, gerideki boşlukları kullanabilecek tehlikeli oyuncular.

Son 4 maçında da öne geçen, sadece Fenerbahçe’ye kaybedip 3 galibiyet alan Kayserispor, Beşiktaş’ın forvet hattına karşı zorlanacaktır ama siyah beyazlıların savunma zafiyetinden yararlanarak puan alabilecek gol ve golleri bulabilirler.

7- İLK 15 DAKİKA GOLLERİ

Maçların ilk dakikalarında ve son dakikalarında en fazla gol atan takımları inceleyelim bu hafta, ilk golü atma ihtimali yüksek takımları bulmaya çalışalım.

İlk 15 dakikada en fazla gol atan takım, 12 ile Trabzonspor, ikinci Başakşehir’in 8 golü bulunuyor.

Galatasaray’ın ve Fenerbahçe’nin 6, Beşiktaş’ın 4 golü erken gelmiş.

Maçlarının ilk 15 dakikasında hiç gol atamamış bir takım var o da Denizlispor… Alanyaspor’un 1 golü, Yeni Malatyaspor’un 2 golü ilk 15 dakikada atılmış.

Süper Lig’de şimdiye kadar atılmış 744 golün 83’ü ilk 15 dakikada gelmiş ki normal sürede en az gol atılan dilim olmuş.

İlk 15 dakikada en fazla gol yiyen takımlar ise Kayserispor (11), Antalyaspor ve Ankaragücü (6).

Trabzonspor, maç başında kalesinde gol görmüyor, sadece 1 golü ilk 15 dakikada yedi.

Lider Başakşehir’in ilk 15 dakikada yediği gol sayısı 3, Galatasaray ve Beşiktaş’ın 4, Fenerbahçe’nin ise 5 olarak göze çarpıyor.

8- SON 15 DAKİKA GOLLERİ

Süper Lig’de bu haftaya kadar en fazla golü son 15 dakikada izledik; 744 golün 127’si 76-90 dakikalar arası geldi.

Bu alandaki lider Yeni Malatyaspor, 43 golün 17’sini son 15 dakikada atmışlar. Maçların sonunda daha fazla skor üreten takımın uzatmalarda da 3 golü bulunuyor. Detaylarına az sonra bakacağız.

Trabzonspor’un 12, Fenerbahçe ve Antalyaspor’un 10 golü bu dakikalarda gelmiş. Beşiktaş ve Başakşehir 9, Galatasaray 7 kez son 15 dakikada gol atmış. Bu zaman diliminde hiç gol atamamış tek takım olan Konyaspor, uzatmalarda da 3 golde kalmış.

Son 15 dakikada en fazla gol yiyen 3 takım, Gaziantep, Gençlerbirliği ve Kayserispor’un 12’ye ulaştığını söyleyelim.

Başakşehir ve Trabzonspor 7, Galatasaray ve Beşiktaş 5, Fenerbahçe 4 kez bu dilimde kalesinde gol görmüş.

9- UZATMA DAKİKALARI GOLLERİ

Maç bitmeden skor belli olmaz; Süper Lig’de uzatma dakikalarının oldukça uzun olduğunu da unutmayalım.

Uzatmalarda atılan gol sayısında da Fenerbahçe, Sivasspor’un hemen arkasından 6 golle geliyor ki Sivas’ın da 8 kez gol bulduğunu ekleyelim. Kasımpaşa ve Gaziantep’in de 6 golü uzatmalarda kaydedilmiş.

Alanyaspor’un 5, Trabzonspor ve Başakşehir’in 4, Galatasaray ve Beşiktaş’ın 3 golü 90’dan sonra gelmiş.

Uzatmalarda hiç gol atamamış 2 takım; Göztepe ve Alanyaspor oldu.

Uzatmalarda kalesini kapatamayan 3 takım ise Kayserispor ve Ankaragücü (8).

Burada ilgi çekici detay, güçlü takımların da uzatmaları golsüz geçememiş olması…

Galatasaray’ın 5, Trabzonspor’un 4, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin 3 golü uzatmalarda yediğini görüyoruz.

Uzatma dakikalarında kalesini kapatmış tek takım var; Sivasspor.

 

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya