SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

COĞRAFYA: Dünyanın en ünlü stadı

Coğrafya | 21.05.2020 11:53

Faroe Adaları, Avrupa'nın en ücra yerlerinden biri. Dünyanın en ünlü stadı Eidi de burada... 500 seyirci ortalamalı maçlara rağmen yabancı oyuncuları var.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
COĞRAFYA: Dünyanın en ünlü stadı

İzlanda ile Norveç’in arasındaki kalan, kayalıkların ülkesi Faroe Adaları’nın adını eleme gruplarında duyarız ancak pek az tanırız. Bir takımımız eşleştiğinde, eleme maçları için giden muhabir arkadaşlarımızın izlenimleri kadar biliyoruz. Çoğunluk yerini de bilmez, kolay bir eşleşme olarak geçer gideriz.

Futbol açısından bakılınca Faroe Adaları, Avrupa’nın en zayıf ülkelerinden biri, hatta FIFA listesinde 100. basamağın üzerine çıkamadılar.

Futbol kendi ülkelerinde bile çok fazla rağbet görmüyor, düşünün lig maçlarının ortalama seyirci sayısı 500’ü ancak geçebiliyor.

Faroe Adaları’nda oynayan futbolcularsa ikiye ayrılıyor: Danimarka ve Norveç liginin takımlarının dikkatini çekip ana karaya futbol oynamaya gitmek için çabalayan genç Faroeliler ve ne ülkenin FIFA sıralamasındaki yeri ne de tribündeki seyirci sayısını önemsemeyen, sevdikleri işi yapıyor olmanın, futbolu meslekleri olarak üzerlerinde taşımanın duygusal hazzı ile son derece mutlu Faroeliler.

YABANCI OYUNCULAR

Bir üçüncü grup daha var; onlar Faroe Adaları’nda futbol oynayan yabancı oyuncular. Çünkü bu soğuk, kayalık ve gözlerden uzaktaki ülkede yabancı oyuncu sayısı azımsanacak gibi değil. 13 farklı ülkeden 30 yabancı oyuncu Faroe Adaları liginde oynuyor; 11 Danimarkalı, 5 Sırp oyuncunun yanı sıra Gana, Nijerya, Senegal, Sierra Leone’den gelenler de var.

Yazın bile 13 dereceye ancak çıkabilen, soğuk ve rüzgarlı bir hava…

UEFA Avrupa Ligi’nde bir gün belki olur da gruplara kalmaktan başka koyulabilecek bir hedef yok. Şampiyonlar Ligi ise ancak ve ancak televizyondan izlenebiliyor.

Tribünlerde kalabalık, ambiyans, ses, uğultu, koreografi şovları, susmayan tezahüratlar yok.

Avrupa’nın büyük liglerine transfer olma ihtimali de çok ama çok düşük, ancak genç ve inanılmaz yetenekliyseniz belki...

Bir yabancı oyuncu neden Faroe Adaları’na futbol oynamaya gider?

Bir dönem ülkede forma giymiş isimlerden Senegalli İbrahima Camara’nın, hayallerini Faroe ligi süslemiyordu. Aslında İngiltere 3. Ligi’ne transfer olmuştu ama çalışma vizesi alamadığı için geçici olarak gelmişti.

Albert Adu, Avrupa’da futbol oynamak istiyordu, profesyonel sözleşme imzalayabileceği tek ülke Faroe Adaları olmuştu.

Aleksandar Djordjevic, Faroe Adaları’nın İskandinavya liglerine kolay bir adım olacağını düşünmüştü, oradan da güneye inmeyi planlıyordu.

Tüm bu yabancı oyuncular için Faroe Adaları kısa bir serüven olacaktı, hepsinin amacı ilk başlarda Avrupa’nın önde gelen liglerine bir gün adım atmaktı. Ama hepsi sonunda kaldılar ve “çok büyük bir teklif gelmezse buradan ayrılmayı düşünmüyoruz” demeye başladılar.

Onları hayallerinden vazgeçiren bu ada ülkesi, başka bir şey vaat etmiş, yollarından döndürmüştü, hepsinin nedeni aynı…

Evinin kapısını kilitlemek zorunda olmamak, bazen yıl boyunca hiç suç işlenmediği bir ülkede yaşamak, huzur ve barış ortamı… Bu ülkeye futbol oynamak için transfer olan futbolcuların büyük çoğunluğu yerleştiler, evlendiler, ailelerini kurdular ve Faroe vatandaşlığına geçtiler. Gelirken hayalleri Faroe Adaları değildi, ancak bir kez adım attıktan sonra hayatları haline geldi.

DÜNYANIN EN İNANLMAZ STATLARI

49 binden biraz fazla nüfusu olan Faroe Adaları’nda 20 stat bulunuyor. İklim nedeniyle doğal çim şansı yok, suni çime muhtaçlar. Statların seyirci kapasiteleri de son derece düşük, zaten dedik ya dolmuyor.

Seyirci sayısının azlığının en önemli nedeni hava durumu. Atlantik kıyılarının rüzgarı ile kutuptan gelen karlı havanın birleştiği yer olan bu kara parçası, açık alanda yapılabilecek tüm etkinlikleri donduruyor. Futbol da onlardan biri…

Ancak dünyanın en inanılmaz stat manzaraları Faroe Adaları’na ait. Bunun nedeni de coğrafya…

Adalardan ziyade kayalıklar ülkesi…

Neredeyse tüm kıyılar, denizden yüzlerce metre yüksek uçurumlardan oluşuyor, Faroe aslında okyanus tabanından yükselmiş dağların zirveleri. Hal böyle olunca, yerleşim için alan bulmak zorlaşıyor, doğanın yardımıyla yerleşim kısıtlı kalıyor, ortaya her köşesi ayrı bir kartpostal ülke çıkıyor.

Kayalıklar, stat yapılmasını da zorlaştırıyor. Ülkenin manzarası da statlara yansıyor.

THE VESTURİ Á EİDİNUM STADI

Dünyanın en inanılmaz stadı kabul edilen Eidi Stadı, Atlas Okyanusu'nda Norveç Denizi'nde yer alıyor. Eysturoy  Adası’ndaki Eidi köyünde bulunuyor.

Stat, Atlantik Okyanusu’na tepeden bakan bir plato üzerine yapılmış.

Eidi Stadı’nın kapasitesi 3000 ancak sadece 300 koltuk var. Seyirciler genelde koltukları değil, stada yukarıdan bakan tepeye yerleşiyorlar. Bir başka deyişle, bilet derdi yok… Kombine de ücretsiz.

Yeri de hemen okyanusun dibinde, bu sahada futbol oynarken sert ve kontrolsüz şutlar denize gidiyor.

Bu olay o denli sık yaşanıyor ki, maç günleri stadyum çevresinde denize düşen topları toplamak için görevlendirilmiş bir de top toplayıcı bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya