SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

COĞRAFYA: Yükseklerde oyun

Coğrafya | 06.08.2020 10:06

Güney Amerika ükesi Bolivya'nın 3600'ün üzerindeki rakımı, futbolun oksijensiz de oynanabileceğini anlatıyor. Kazanamazsınız ama, Messi ve Neymar'ınız bile olsa...

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
COĞRAFYA: Yükseklerde oyun

Futbol oynamak için neye ihtiyacınız var?

Aslında teknik olarak yuvarlanabilen herhangi bir eşyaya (iç içe geçirilmiş iki çorap da dahil) ve kale direkleri rolü oynayacak iki eşyaya daha (genelde okul çantası).

Unuttuğumuz bir şey var: Oksijen!

Nefes alamazsanız futbol da oynayamazsınız.

Ve Bolivya gibi yüksek rakımlı yerlerde oksijen sadece orada yaşamayı bilenler için vardır.

Bolivya’nın başkenti La Paz’da futbol maçları 3600 ile 4300 rakım arasında oynanıyor.

1 Nisan 2009’da Bolivya kendi evinde Arjantin’i 6-1 yenmişti. Maç 1 Nisan’da oynandığı için skoru duyan herkes bunun bir şaka haber olduğunu sanmıştı ama değildi…

Bu yükseklikte yaşamaya ve spor yapmaya alışkın olmayanlar için nefes almak bile problem. Deplasman takımlarının futbolcuları topun ve rakibin peşini bırakıp sık sık durmak ve dinlenmek zorunda kalıyorlar. Tek mesele oksijen miktarının az olması değil, basınç yüzünden vücut üzerinde ekstradan bir yük hissi söz konusu.

2015’in şubat ayında Strongest’e konuk olan Internacional’in Brezilyalı futbolcusu Anderson, maçı yarım bırakıp kenara gelmek zorunda kalmıştı. Yedek kulübesinde oksijen maskesi ile müdahale edilmesi işte bu çifte etkinin bir sonucuydu.

Bolivya’nın yüksek rakımı bir taktik olarak uyguladığını düşünen FIFA 2007 yılında 2500 rakım üzerinde profesyonel futbol maçları yapılmasını yasakladığında Bolivya ayağa kalktı. Kararın altında Arjantin ve Brezilya federasyonlarının yer aldığını ima ettiler.

Dediler ki: “Bizim ülkemizin coğrafyası, biz nasıl oynuyorsak rakiplerimiz de oynamak zorunda. Ülkeyi taşıyamayız ya…!”

Tüm dünyada bir tartışma başladı, bu kadar yüksekte futbol maçı oynanabilir mi? İngiltere’de yayın yapan yerel bir gazete “Ne yani, 2 metreden uzun diye Peter Crouch’u da futboldan men mi edelim?” kontrasıyla karşılık verdi.

Bolivya ve Peru’ya destek veren ise Arjantinli Maradona oldu ve ülkelerin coğrafyalarından kaynaklanan avantajları yüzünden ayrımcılık yapılamayacağını söyledi.

FIFA pes etti, kararı geri aldı.

Bolivya, yine rakiplerine iyi davranıyor… Dünyanın en yüksek 4 stadından 3’ü Bolivya’da (ilk sırada Peru’daki 4380 rakımlı Estadio Daniel Alcides Carrion bulunuyor) ve ülkedeki en yüksek stat El Alto Belediye Stadı ve 4090 rakımda.

Yıldız futbolcuları ayakta duramaz hale getiren bu rakım sorununa karşı bazı çözüm yolları denenmiş.

1994 Dünya Kupası elemelerinde Brezilya Milli Takımı, Bolivya maçı öncesinde 300 metrede kamp yapmıştı, 2-0 mağlup oldular. Bu o denli önemli bir andı ki Brezilya tarihinde ilk kez eleme turunda yenilgi alıyordu.

En ilginç taktik ise, River Plate’den geldi. Şubat 2015’te, 11 maçtır yenilgi yüzü görmemiş olan Arjantin devi, 12. maç için Libertadores Kupasında Bolivya’ya San Jose’ye giderken epey bir araştırma yaptı.

Doktorlara danışıldı, sonunda çok ilginç bir öneri bulundu; performans arttırıcı oldukça ünlü bir ilaç! Ancak sadece 80 dakikalığına işe yaradı…

3600 metredeki maçta River Plate’li futbolcular 10 dakikada kalelerinde gördükleri 2 gol görüp hem maçı hem de yenilmezlik serisini kaybettiler.

Arjantin futbol camiası Bolivya’yı alt edebilmek için her türlü çözüm önerilerine açık, ne kadar çılgınca olursa olsun…

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya